Живот с ВЧЗ: избягване на симптомите

3

Болестта на Крон може да бъде непредсказуема. Но все пак може да живеете пълноценно, докато контролирате състоянието си. Ключът е да се фокусирате върху детайлите. Това наистина ще помогне да се справите с обострянията и симптомите, които са извън вашия контрол.

Съсредоточете се върху храната

Тъй като болестта на Крон засяга храносмилателната Ви система, храните, които консумирате, могат да окажат голямо влияние върху Вашето здравословно състояние. И все пак не трябва да оставяте страха от хранителните грешки да ви парализира, казват диетолозите. Вместо да се фокусираме върху отделните храни, да помислим по-мащабно за голямата картина. Ако повечето от вашите храни са цели продукти – вместо храни от опаковки с много съставки – тогава обикновено тревогите са по-малко. Ако в 75% от времето се придържате към качествена противовъзпалителна диета, това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си.

Пациенти съветват при новооткрита диагноза е да проследете какво се случва в тоалетната след хранене.

Водете дневник за това, което ядете през целия ден и запишете резултатите – вид на изхождането (воднисто, кашесто, с примеси на кръв), наличие на болка и т.н. От това ще разберете какви храни понасяте. Не забравяйте да си осигурите контакт с диетолог. Тогава ще разполагате с експертни съвети, докато развивате диетата си.

Конкретните указания, които трябва да имате предвид, преди да започнете да се храните, включват: Бъдете умни. Болестта на Крон не обича грубата храна. Но не се отказвайте напълно от фибрите. Ако на хората се казва„ без фибри “,обикновено те се отказват от всички плодове, зеленчуци, ядки и семена. Какво остава тогава? Диетата с преработени храни, която няма да накара никого да се чувства добре, казват специалистите. Уверете се, че фибрите са в подходящ вид за тялото ви чрез методите на белене и термично обработване на плодовете и зеленчуците, преди да ги изядете.

Вода. Всеки орган работи по-добре, когато получи достатъчно вода. Но когато имате Крон, ритъмът на червата ви показва, че губите повече течности, отколкото здрав човек. Да бъдете хидратиран е задължително. „Хидратацията е абсолютно необходима, за да се гарантира, че всичко се работи както трябва“, казват специалисти. Съществува следното правило: Вземете теглото си в килограми и го умножете по 15. Това ще покаже колко милилитра вода съветват да пиете всеки ден.

Бъдете внимателни, когато ядете навън. Най-добрият начин да преодолеете симптомите, свързани с храната, е сами да приготвяте храната си, вместо да рискувате с хранене навън.

Но ако все пак се наложи:

  • Проверете менюто предварително. Не чакайте, докато седнете на масата, за да отворите менюто за първи път. Повечето места публикуват своето меню онлайн или може да проверите по телефона.
  • Поръчайте последни. Ако мисълта да сте в светлината на прожекторите на масата ви тревожи, оставете всички останали да поръчат храната си преди вас. Вашето семейство и приятели ще продължат разговорите си и тогава може да прошушнете предпочитанията си на ухото на келнера. Последното също означава, че е по-вероятно той да запомни специалните ви поръчки.
  • Играйте на сигурно. Казват, че менюто в ресторантите по-скоро включват неща, които не може да ядете, отколкото обратното. Придържайте се към онова, което познавате, дори ако това е просто предястие. Дори и най-модерните ресторанти предлагат основни ястия, на които можете да заложите като печени или сладки картофи. Но ако не го направите, изберете храна, която пасва добре на храносмилателната система, променена от болестта на Крон. Изберете прости ястия, които са печени или задушени – не пържени – и помолете сосовете да са отделно.

На път с болестта на Крон

Може и да не знаете кога ще се появят симптомите, но може да се въоръжите с малки пособия за успех във всяка ситуация, включително когато сте на работа или далеч от дома.

Намерете тоалетна. Ако достъпът до тоалетна извън дома ви кара да се безпокоите, помолете Вашия лекар да ви издаде „карта за достъп“, която да носите със себе си. Това ви позволява да влезете във всяка тоалетна за хора с увреждания, която е на разположение. Възползвайте се от технологията. Съществуват приложения за смартфони, които могат да ви помогнат да намерите тоалетна където и да сте.

Информирайте шефа си. След поставяне на диагнозата обсъдете с ръководителя си как болестта на Крон може да се отрази на работното ви ежедневие. Ако шефовете ви са сговорчиви, това е страхотно, но ако не са, уверете се, че знаете правата си.

Подговете се за пътуване. Носете всичко, които може да ви потрябва като резервни дрехи или мокри кърпички, когато ще отсъствате от вкъщи за известно време. „Пътуването с наземен транспорт е по-лесно от това със самолет, защото има места, където може да спрете и да ползвате тоалетна. Но дори и тогава се желателно да се ограничи приема на храна. Контрол над психичното здраве

Добрият контрол над болестта на Крон включва медикаментозното лечение , правилното хранене и грижа за цялостното здравословно състояние, включително емоционалното здраве. Когато се паникьосвате или сте много тревожни, отделяте много адреналин и кортизол и червата започват да се реагират. Поддържането на ниски нива на стрес помага на имунната система да работи по-добре и предотвратява чревните симптоми. Начините, чрез които можете да го направите, включват:

Влезте в крачка със себе си. Може да се изкушите да положите прекалено много усилия, за да наваксате с работата или загубеното време по време на пристъп на болестта, но това може ви стресира много. Трудовите терапевти дават съвети как да се съхранява енергията на хората – как да ускорите темпото, да опростите работата и да свършите работата с по-малко енергия, а също и за избягване на манталитета „всичко или нищо“.

Правете неща, които обичате. Обичате дада плетете? Боулинг? Кафе с приятели? Дайте им приоритет. Вашите забавления не трябва да бъдат оставяни на заден план – те са част от плана ви за справяне с болестта. Потърсете подкрепа. Пациентската организация за Крон и Колит може да ви насочи към група за подкрепа във вашия район, където можете да се свържете с други хора, които имат Крон. Ако предпочитате индивидуалния контакт, свържете се с някого, който ще ви държи отговорен и ще ви насърчи, когато имате нужда от него.

Говорете за болестта на Крон. Това е неизбежно – заболяването ви вероятно ще се стане тема на разговор, когато не го очаквате. Разполагайте с готови отговори, когато това стане. Обучете хората как да ви отговорят. Бъдете истински, убедителни и спокойни. Преди всичко, не се извинявайте, че имате заболяване. Това изпраща съобщение, че имате проблем, а вие определено не сте проблем – вие сте човек.