Живот с ВЧЗ: полезни съвети

Не пушете
„Пушенето прави болестта на Крон много по-лоша“, казват лекарите. „Ако имате болест на Крон и сте пушач, трябва да спрете.” Хората с болест на Крон, които пушат, имат повече обостряния и посещения в спешното отделение.

Пийте в умерени количества
Алкохолът може да раздразни лигавицата на чревния тракт и да изостри симптомите. Той може също да повлияе на лекарствата, които приемате. Дори ако установите, че можете да понасяте алкохол, важно е да ограничите приеманите количества.

Редовно тренирайте
Всички видове тренировки помагат за справянето с болестта на Крон. Упражненията не само помагат на храносмилателния тракт да работи по-ефективно, но също намаляват стреса чрез освобождаване на ендорфини ( хормони, които ви карат да се чувствате добре). Упражненията с тежести могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза (заболяване, което отслабва и изтънява костите), често срещано усложнение на болестта на Крон. Изберете упражнение, което ви харесва, за да останете мотивирани. Упражнявайте техники за релаксация. Въпреки че стресът не причинява болест на Крон, той може да влоши симптомите. Изследователи от Китай установяват, че стресът е играл роля за това как хората с болестта на Крон възприемат болестта и качеството на живот. Опитайте бавно дишане, йога, тай чи, медитация или нещо друго, което смятате за релаксиращо. Направете нещо, което ви помага. Това може да бъде четене на книга на тихо място, слушане на любимата музика или прекарване на време с приятели и семейството.

Спете достатъчно
Когато сте уморени, по-вероятно е да се чувствате стресирани, което може да влоши симптомите. Ще спите по-добре през нощта, ако се придържате към режим на определено време за ставане и лягане в делничните дни и през уикенда. Също така не забравяйте да си дадете достатъчно време за релаксация преди лягане, за да можете да се съсредоточите върху съня.

Потърсете подкрепа
Намерете групите за подкрепа на болестта на Крон, които се срещат онлайн или лице в лице близо до мястото, където живеете или работите. Хората, които се присъединяват към групите за подкрепа, обикновено имат една и съща реакция. Те не са срещали никой друг със същото заболяване и не могат да повярват на сходния им опит. Наличието на подкрепящи приятели и семейство е страхотно, но тяхното ниво на разбиране е достига само дотам, че имате определено заболяване. Хората, които са изправени пред същите предизвикателства, могат да споделят истории за най-добрите си практики, както и триумфите си. Така може да изминете дълъг път по отношение на вашата собствена мотивация и перспективи.

Споделяйте това, което смятате за уместно
Притеснявате ли се, че сте скрили състоянието си от колеги или защото не знаете какво да кажете на приятелите и семейството си? Всеки се справя по различен начин с болестта на Крон и вие сами трябва да решите на кого да кажете и кога. Когато решите, че времето е настъпило, информирайте ги с нещо като: „Просто искам да знаете, че имам храносмилателни нарушения, които засягат това, което мога да ям. Започнете с основните неща.

Повечето хора с болестта на Крон установяват, че се чувстват по-добре при спазване на следните изисквания:

Яжте малки количества
по-често през деня вместо няколко големи хранения. Избягвайте мазни храни, особено пържени ястия. Намалете млякото и млечните продукти, които могат да бъдат трудни за смилане. Ограничете храните с високо съдържание на фибри и тези, които са по-трудни за смилане, като пуканки, семена и ядки.

Работете с диетолог
Може да искате да избегнете определени храни или групи храни, които знаете, че влошават симптомите по време на обостряне. Въпреки това, когато премахнете цели групи храни от диетата си, вие рискувате недохранване. Диетолог може да ви помогне да създадете хранителен план, който да избягва храните, които ви причиняват дискомфорт.

Ограничете кофеина
Както алкохола, кофеинът също може да влоши някои симптоми на болестта на Крон, включително диарията. Кофеинът се съдържа в кафето, чая, шоколада и някои газирани напитки. Внимателно прочетете етикетите на храните и напитките, които купувате, за да проверите за съдържание на кофеин. Кофеинът преди лягане може да попречи на съня ви, така че ако приемате кофеин, не забравяйте да го ограничите до началото на деня.

Придържайте се към плана за лечение
Иска ви се да пропуснете лекарствата, когато се чувствате по-добре, но рискувате да се влошите, ако го направите. Важно е да приемате лекарствата според указанията на Вашия лекар. Ако смятате, че е необходима промяна, първо говорете с Вашия лекар.

Избягвайте противовъзпалителните лекарства, които са без рецепта
Много хора с болестта на Крон имат ставни болки и се нуждаят от нестероидно противовъзпалително лекарство като ибупрофен или напроксен. Лекарствата без рецепта, с изключение на ацетаминофен ( парацетамол), като цяло вредят на болестта на Крон. Друга причина да се избегнат тези болкоуспокояващи: те могат да причинят язви в лигавицата на червата. Говорете с Вашия лекар за възможностите ви за прием на обезболяващи средства. Бъдете внимателни с антибиотиците. Антибиотиците понякога могат да причинят симптоми на болестта на Крон. Не ги приемайте, освен ако Вашият лекар не е предписал антибиотици по определена причина ( като например инфекция, която не може да се самоизлекува). Предпазете се от загуба на костна маса. Болестта на Крон и някои от медикаментите за нейното лечение могат да повишат риска от развитие на остеопороза, което прави костите слаби и крехки, увеличавайки риска от фрактури. Говорете с Вашия лекар или диетолог за това как да получите достатъчно калций, витамин D и други хранителни вещества в диетата си, за да поддържате костите си здрави. Направете скрининг за рак на дебелото черво. Ако имате болест на Крон, съществува увеличен риск от развитие на рак на дебелото черво, така че е важно да правите редовно колоноскопии, за да проверите за признаци на заболяването. Говорете с Вашия лекар за това колко често трябва да се изследвате.

Имунизирайте се
За да сте здрави, обмислете да се ваксинирате срещу грип, пневмония и човешки папиломен вирус, както и срещу хепатит А и Б. Проверявайте редовно здравния си статус. Ако се чувствате добре, може да посещавате Вашия лекар два пъти годишно. Но ако често имате обостряния, може да се наложат по-чести прегледи, евентуално корекции на лечението. (Една забележка с оглед безопасността ви: Никога не променяйте дозата на лекарството, графика или какъвто и да е друг аспект от вашия здравен план. Това може да има опасни резултати.) Оценете бързо получените нови симптоми. Някои усложнения на болестта на Крон като абсцеси, язви, анални фистули и фисури са редки, но трябва да знаете признаците и симптомите и да се свържете с Вашия лекар, ако ги изпитате. Може да се нуждаете от лекарства с рецепта, за да ги лекувате. Лекарства без рецепта и други методи за домашни условия, като кремове за локално приложение и седящи вани също могат да помогнат в някои случаи, например за облекчаване на болката от анални фисури.

Стартирайте дневник
Нещо, което помага на много хора с болестта на Крон да управляват живота си по-добре, е воденето на дневник. Включете информация за това, което ядете, кога ядете, кога тренирате, кога изпитвате стрес и всичко друго, което засяга вас и симптомите на заболяването на Крон. Редовното препрочитане на записките ви помага да видите какво ви кара да се чувствате добре и какво може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве. След това споделете информацията с Вашия лекар и го използвайте, за да настроите плана за лечение на болестта на Крон, ако е необходимо. Вземете си отпуск или почивка Ако сте диагностицирани с умерена до тежка форма на болестта на Крон може да установите, че се налага известно време да отсъствате от работа, от университета или да откажете други ангажименти. Причина за това може да е обостряне и значително общо неразположение или необходимост да посетите лекар. Ако работите, трябва да имате предвид, че болестта на Крон е признато заболяване и имате право да отсъствате от работа, когато не се чувствате добре. В много фирми има отдели за управление на човешките ресурси или консултанти, които могат да ви разяснят правата и да Ви помогнат да направите нужните корекции на работното място или да организирате работата си по друг начин така, че да отговаря на Вашите нужди. Колко информация за Вашето заболяване ще споделите с другите, включително с Вашите работодатели, зависи изцяло от Вас, като това може да зависи и от отношенията Ви със съответните хора. Вашият лекар или медицинска сестра могат да Ви посъветват как да подходите в случая, както и да Ви предоставят писмено потвърждение за заболяването и записаните часове за преглед, ако това се изисква от работодателя Ви.