Как се развива Улцерозният колит?

Как се развива Улцерозният колит?

Улцерозният колит е рецидивиращо заболяване, което означава, че в определени моменти симптомите са активни (това се нарича обостряне или рецидив), а в други е възможно симптомите да изчезнат частично или напълно (това се нарича ремисия). Видът и тежестта на симптомите, както и честотата на тяхната поява, варират при различните лица.

Средно в рамките на една година около половината пациенти, страдащи от Улцерозен колит, преживяват само малък брой леки симптоми. При другата половина обаче настъпва обостряне, което може да се развие бързо в рамките на няколко дни или постепенно, в продължение на няколко седмици. Тези епизоди на обостряне понякога могат да доведат до хоспитализация.

Един от най-важните и показателни симптоми е честото ходене до тоалетна (може да стигне до 30 пъти за денонощие), съпроводено с отделяне на редки и кървави изпражнения, които са премесени със слуз или гной. Преди всяко посещение на тоалетната може да има спастична болка в долната част на коремната област. Друг симптом е образуването на голямо количество газове и подуване на корема.