Лечение: Не са ви правени вливания?

6

Ако по-рано не са Ви правени вливания тук може да намерите някои съвети за това как да се подготвите за първото си вливане.

Преди да отидете за вливане

  • Трябва да Ви е топло: носете (или вземете със себе си) няколко дрехи, тъй като по време на вливания на някои хора им става хладно.
  • Вземете си храна: вливането не отнема много време, но след неговото приключване ще Ви помолят да останете за наблюдение. Затова е добре да си вземете нещо за хапване или напитка, ако часът за вливането съвпада или е близо до обичайното време, в което се храните.
  • Намерете си занимание по време на вливането и на последващото наблюдение: вземете си книга, списание или устройство с връзка към интернет.
  • Поддържайте контакт с Вашия лекар или медицинска сестра: ако мислите, че имате инфекция или ако не се чувствате добре в дните преди вливането, уведомете за това Вашия лекар или медицинска сестра възможно най-скоро, така че те да променят часа за Вашето вливане, ако е необходимо.
  • Помолете приятел да Ви придружи: ако се притеснявате за първото си вливане, може да помолите някого да дойде с Вас, дори и само да ви прави компания и да Ви окаже морална подкрепа.

След вливането

  • Не се изисква нищо специално: Можете да продължите обичайните си дейности и диета след вливането на иновативна чревно-селективна терапия за лечение на болест на Крон. Не би трябвало да има проблем и да шофирате, освен ако не чувствате замаяност или общо неразположение, като в този случай трябва да уведомите веднага вашия лекар или медицинска сестра.
  • Наблюдавайте мястото на вливане: мястото на проникване на иглата може временно да бъде с повишена чувствителност, да се подуе леко или да се зачерви/посинее. Тези реакции би трябвало да отшумят за 1-2 дни, като топъл и мек компрес (напр. с хавлия) може да облекчи дискомфорта през това време.

Къде можете да получите помощ?

Ако все още не сте диагностициран с болест на Крон, но имате някои от симптомите на това заболяване, можете да потърсите помощ при всеки специалист гастроентеролог. При наличие на признаци на заболяването, по преценка на специалист, можете да бъдете насочен или сам да потърсите помощ, към някой от