Улцерозният колит: рецидив (обостряне)

Симптомите на рецидив (обостряне) обикновено включват:

При около половината от пациентите с улцерозен колит симптомите са умерено тежки.

Необходима е консултация с лекар, ако се наблюдават следните симптоми:

  • Диария или спешна нужда да отидете до тоалетна – тези симптоми може да варират от леки до тежки
  • Кръв, смесена с диария
  • Крампи или болки в стомаха или корема
  • Болки при изхождане
  • Възпаление на ректума
  • Общо неразположение особено ако обострянето засегне голяма част от храносмилателна Ви система или продължи дълго време (това може да включва температура, отпадналост, гадене, загуба на тегло и анемия)

Хората, с улцерозен колит често се оплакват от липса на апетит, загуба на тегло и отпадналост. При малки деца с улцерозен колит растежът и развитието могат да се забавят.

Симптомите при улцерозния колит идват и си отиват. Периодите на ремисия траят месеци, дори години, докато симптомите се завърнат отново. Непредвидимото развитие на заболяването затруднява понякога лекарите да определят доколко ефективен е бил даден курс на лечение.

Коликообразните болки в лявата част на коремната област могат да бъдат свързани с повишаване на телесната температура. Като цяло пациентът се чувства изтощен, отпаднал, загубва част от теглото си, може да се появи и анемия, която е резултат от кървящите язви.

Редица усложнения на хроничния улцерозен колит могат да се появят. Загубата на вода, кръв и протеини сериозно уврежда организма. При малките пациенти води до проблеми в растежа, а при възрастните – до намаляване на телесното тегло, анемия.

Едно от най-опасните усложнения на заболяването е токсичният мегаколон, при който се наблюдава прекомерно издуване на колона (дебелото черво), висока температура и опасност за чревна перфорация с последващ септичен шок.

В днешни дни токсичният мегаколон се появява рядко. Кървенето от язвите може да бъде и животозастрашаващо в някои случаи. Хроничният улцерозен колит понякога води до други заболявания, които засягат органи, които не са свързани с храносмилателната система- могат да се засегнат кожата, ставите, очите, черния дроб.